top of page

CHIL-DISH-projekti huipentui: 10 lasta, 10 keittiömestaria ja 3D-tulostetut astia


Tarvitseeko lautasen olla pyöreä? Miksi teekannu ei voisi näyttää talolta? Lasten mielikuvituksen, nykyteknologian, muotoilun ja ruoan yhdistävä CHIL-DISH-projekti huipentui launtaina, kun kymmenen lasta pääsi nauttimaan yhdessä huippukeittiömestareiden kanssa valmistamansa aterian itse suunnittelemiltaan astioilta.

Lauantai 12.3. ei ollut aivan normaali päivä ravintola Olossa. Silloin Michelin-tähdellä palkitun ravintolan keittiön nimittäin valtasi kymmenen lasta, joista jokaisella oli parinaan yksi Suomen parhaista keittiömestareista. Yhdessä he kokkasivat ruoka-annoksen, joka tarjoiltiin lapsen itsensä suunnittelemasta astiasta.

Food Camp Finlandin järjestämä lasten kokkaussessio oli viime vuonna alkaneen CHIL-DISH-projektin huipennus. Anna van der Lein ja Kristos Mavrostomoksen ideoimassa projektissa lapset saivat viime syksyn Helsinki Design Weekin Lasten viikonlopussa piirtää ”maailman hienoimman astian”. Noin 300 piirroksesta valikoitui lopulta kymmenen mielikuvituksellista astiasuunnitelmaa, jotka mallinnettiin tietokoneella kolmiulotteisiksi versioiksi. Valmiit mallit lähetettiin 3D-tulostamiseen erikoistuneelle Shapewaysille New Yorkin printattaviksi. Astiat suunnitelleet lapset näkivät luomuksensa ensi kertaa ravintola Olossa.

”CHIL-DISH-projektin lähtökohtana oli ajatus siitä, että lapset ovat tulevaisuuden muotoilijoita ja kokkeja. Heille tulisi jo aikaisessa vaiheessa opettaa nykyteknologiasta ja laadukkaasta, paikallisesta ruoasta kuitenkaan heidän rikasta mielikuvitustaan tahraamatta. Lasten tavasta ajatella asioita ilman sääntöjen, etikettien ja tottumusten turruttamaa mieltä voimme me aikuisetkin oppia ja inspiroitua”, Anna van der Lei kertoo.

”Haastavinta oli tulkita lasten piirustusjälkeä ja kääntää se toimivaksi ja tulostettavaksi esineeksi kuitenkaan alkuperäistä ideaa kadottamatta. Yhteistyö Food Camp Finlandin kanssa mahdollisti sen, että astiat päätyivät oikeaan käyttöön hienoimmalla mahdollisella tavalla”, Kristos Mavrostomos sanoo.

Lasten kanssa ruokaa valmistivat keittiömestarit Pekka Terävä (Olo Catering), Jari Vesivalo (ravintola Olo), Risto Mikkola (HK-Scan), Eero Vottonen (Bocuse d’Or Finland -edustaja 2015-2017), Miikka Manninen (Bocuse d’Or -assistentti), Ilja Bjors (ravintola Juuri), Ilkka Lääveri (ravintola Emo), Jarmo Laitinen (ravintola Gagu), Sasu Laukkonen (ravintola Chef & Sommelier) ja Mikko Kaukonen (Olo Catering).

”Meille Food Camp Finlandissa ruokailu on paljon muutakin kuin pelkkää syömistä. Tässä projektissa yhdistyivät hienolla tavalla ruokailun monet ulottuvuudet ja yhteisöllisyys – ja oli tietysti erityisen hienoa päästä avaamaan tätä elämysten maailmaa juuri lapsille”, keittiömestaritiimin koonnut Food Camp Finlandin osakas Pekka Terävä kertoo.

Lisätietoja antaa:

toimitusjohtaja Riikka Kannas, 0403546331, riikka.kannas@foodcampfinland.fi

Anna van der Lei

Anna van der Lei on hollantilais-suomalainen muotoilija, joka valmistui Design Academy Eindhovenista 2008. Työskenneltyään Lontoossa maineikkaassa muotoilutoimistossa hän muutti Helsinkiin suorittamaan maisterintutkintoaan ja olemaan yhteydessä suomalaisiin juuriinsa. Tällä hetkellä Anna toimii nykymuotoilun lehtorina Aalto Yliopistossa. Yksilölliset tarinat sekä epätavallisen löytäminen tavallisesta ohjaavat hänen työtään muotoilijana ja opettajana.

Kristos Mavrostomos

Kristos Mavrostomos on Aalto Yliopistosta valmistunut taiteen maisteri. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt lähinnä sosiaalisen ja taideteollisen muotoilun saralla keskittyen tutkimukseen, kirjoittamiseen, kuratointiin sekä tuotemuotoiluun. Teollisen muotoilun tausta on antanut hänelle työkalut eri materiaalien ja teknologioiden ymmärtämiseen, mutta silti häntä motivoivat eniten taitavat tekijät ja taiteilijat, joiden kanssa on tehnyt yhteistyötä.

Food Camp Finland Oy

Food Camp Finland on uudenlainen ruoka-alan moniottelija, joka tähtää vahvaan kasvuun. Yrityksen ovat perustaneet ravintoloitsijat Pekka Terävä ja Petri Lukkarinen sekä tapahtuma-alan yrittäjät Riikka Kannas ja Ani Ruuskanen. Yhdistämällä osaamisensa nelikko haluaa rikkoa toimialojensa perinteisiä raja-aitoja ja luoda aivan uudenlaista liiketoimintaa.

”Meille kaikille ruokailu on paljon muutakin kuin syömistä. Istuimme alas pohtimaan, mitä kaikkea uutta me viisikymppiset yrittäjät saisimme vielä aikaan? Näin syntyi Food Camp Finland – cateringin, ruokatapahtumien, konsultoinnin ja koulutuksen huipputekijä.”

Helsinki Design Week

Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali ja toiminta-alusta sadoille yrityksille ja yhteisöille. Festivaali on alusta asti kohdistunut ideoihin, jotka piilevät eri ammattikuntien välisissä rajapinnoissa. Luovuus kumpuaa asioiden yhdistämisestä. CHIL-DISH kurkottaa vielä pidemmälle, kun se yhdistää lasten ennakkoluulottoman luovuuden aikuisten mahdollisuuksiin toteuttaa ideat. Helsinki Design Week järjestetään seuraavan kerran 1.-11.9.2016 ja Lasten viikonloppu 10.-11.9.2016.

Shapeways

Shapeways on johtava 3D-tulostuspalvelu ja -markkinapaikka, joka tarjoaa suunnittelijoille mahdollisuuden herättää uskomattomia tuotteita henkiin. Antamalla kaikille työkalut muuntaa ideat nopeasti ja edullisesti digitaalisesta suunnitelmasta oikeaksi tuotteeksi Shapeways muuttaa olennaisesti sitä, miten ja kenen toimesta tuotteita tehdään.

Comments


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page